Organizm ludzki jest tworem bardzo indywidualnym. Do sprawnego funkcjonowania potrzebuje pożywienia, które na drodze licznych i skomplikowanych procesów przekształcane jest do energii. To dzięki niej mamy siłę na chodzenie, myślenie, pływanie, czyli w zasadzie każdy element naszego życia. To, ile pożywienia pozwoli nam cieszyć się dobrym zdrowiem i upragnioną kondycją zależy od zapotrzebowania energetycznego, zwanego też zapotrzebowaniem na kalorie. Każdy z nas ma inne potrzeby i jest istotą niepowtarzalną, zatem posiada inne zapotrzebowanie energetyczne, które w prostej linii przekłada się na ilość zjadanych produktów. istnieje szereg metod do określania zapotrzebowania energetycznego. Do najdokładniejszych należy kalorymetria pośrednia, czy podwójne znakowanie wody. Metody te pozwalają ocenić zapotrzebowanie na żywność danej osoby, jednak są zbyt skomplikowane aby można było zastosować je do mas. Dlatego do określenia zapotrzebowania energetycznego posługujemy się specjalnymi wzorami, takimi jak wzór Harrisa-Benedicta.