Potrawy szczególnie zimą są bardzo kaloryczne ponieważ są podgrzewane lub pieczone. Jest ich także więcej, ze względu na to że organizm szybko się wychładza i ma szybszą przemianę materii. Kaloryczność potraw można wziąć pod uwagę podczas odchudzania. Ma to związek z ilością kilogramów a przede wszystkim zmianą diety. Jeśli potrawy są zbyt kaloryczne, wtedy organizm nie nadąża za ich spaleniem. Ograniczenie polega głównie na tym aby zwracać uwagę na to co się kupuje i jak przyrządza. Ułatwieniem jest to że obecnie na każdym towarze pakowanym jest wypisana liczba kalorii, która pokazuje jak bardzo kaloryczne jest danie. Są nawet limity dla kobiet i mężczyzn i wiele diet nawet opiera się o kaloryczność. Chodzi o to że można jeść tak naprawdę wszystko, ale ważne by nie przekroczyć dziennej dawki w ilości tysiąca czy dwóch tysięcy kalorii. Posiłki powinny być zróżnicowane, każdego dnia inne, a przede wszystkim średnio kaloryczne i syte. Zmniejszenie kalorii powoduje od razu zmiany, co widać po zakupie odzieży.