Świetnym dodatkiem do śniadaniowej owsianki będą owoce, jakie z nich wybrać aby miały jak najmniej kalorii, a jak najwięcej wartości odżywczych? Oczywiście jagody. Istnieje wiele odmian owoców jagodowych. Mamy więc jagody leśne, acai, acerolę, żurawinę, porzeczki, borówki, jagody kamczackie i aronię. Łączy je to, że w postaci surowej mają bardzo mało kalorii. Jagody leśne mają tylko 45 kcal w 100 g, borówki amerykańskie – 57 kcal, a aronia – 47 kcal. Owoce te są też łatwe do suszenia, które nie pozbawia ich substancji odżywczych, dzięki temu są dostępne także poza sezonem. Suszona żurawina ma 320 kcal w 100 g. To może dużo, ale wystarczy kilka owoców dziennie aby zabezpieczyć układ moczowy przed infekcjami. Wszystkie z wymienionych jagód są źródłem antocyjanów i fenoli – silnych antyoksydantów, które zapobiegają nowotworom. Usprawniają działanie układu trawiennego, poprawiają wzrok, jagody są także naturalnym antybiotykiem, a także doskonałym źródłem witaminy C. Maliny i czarny bez zawierają naturalną aspirynę. Jagody są więc też dobre jako pomoc w walce z przeziębieniem.