Warto znać dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze i wartość energetyczną pożywienia. Dzięki takim informacjom można w jak najlepszy sposób dopasować jadłospis do indywidualnych potrzeb. W zależności między innymi od płci, wieku czy wykonywanego zawodu, organizm będzie potrzebował innej dawki kalorycznej każdego dnia. Warto pamiętać także o tym, że to śniadanie powinno stanowić najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Śniadanie musi zawierać dobrze zbilansowane składniki odżywcze oraz dawać odpowiedni zastrzyk energii. Na stronach internetowych poświęconych dietetyce i zdrowemu odżywianiu można znaleźć informatory dotyczące zawartości kalorycznej poszczególnych produktów. Z informacji tam zawartych wynika na przykład że średni banan kcal ma około 120. Jako że energia z tego owocu uwalnia się powoli, jest on doskonały na śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z płatkami owsianymi i orzechami. Banan zawiera bardzo dużo cukru, dlatego powinien być spożywany w pierwszej połowie dnia.