Banany to owoce po które powinniśmy sięgać regularnie. Stanowią bogactwo witamin i składników mineralnych. Banany do Europy sprowadzane są z Afryki, Azji i Australii już od setek lat. Niestety importowane banany mają jedną zasadniczą wadę. Importowane do Europy zrywane są jeszcze zielone, by dojrzały w czasie transportu przez co nieco tracą na smaku i wartościach odżywczych. Pomimo tego i tak warto włączyć je do swojej codziennej diety. Stanowią cenne źródło witamin A, C, E, K oraz B. Dodatkowo są bogatym źródłem błonnika, fosforu i wapnia. Najcenniejszym składnikiem bananów jest jednak potas. Przyjmuje się że na 100 gram banana przypada 358 g potasu. Polecane są na obniżenie cholesterolu, dzięki zawartym w swoim składzie pektynom, czyli rodzajowi błonnika pokarmowego. 100 g banana ma około 90 kcal, około 1, 1 g białka, 0, 33 g tłuszczu, niespełna 23 g węglowodanów, 2, 6 g błonnika. Ze względu na dużą ilość kalorii i wysoki indeks glikemiczny osoby z cukrzycą powinny unikać tych owoców, w trakcie odchudzania również należy zmniejszyć ( ale nie przestać ) ich spożycie.