Wielu ludzi tak naprawdę nie zna podstaw dobrej dietetyki przez co bardzo często się zdarza, że ich organizmy przede wszystkim nie są dożywione w odpowiedni sposób. Własnie dlatego ludzie chorują, czy też mają skurcze, czy inne powikłania. Zaczynając od podstaw kalorie to po prostu wartość energetyczna jaką dostaniemy z posiłku. Na kalorie składają się makroskładniki, które w przeliczeniu stanowią jakiś procent puli kalorycznej, naszego zapotrzebowania kalorycznego w dniu. Jeden gram białka to 2 kalorie, jeden gram węglowodanów to 4 kalorie a jeden gram tłuszczów to aż 9 kalorii. Odpowiednio zbilansowana dieta przede wszystkim sprawi, że żywiąc się właśnie tymi makroskładnikami zachowamy zdrowie na bardzo długi czas, a także nie będziemy mieli powikłań wszelkiego rodzaju, jakie pojawiają się podczas jedzenia niewłaściwych rzeczy. Chodzi tutaj przede wszystkim o powikłania takie jak zgaga, wrzody żołądkowe czy też nad kwasowość organizmu. Wartość posiłku przekłada się na kalorie po to, żeby mieć ogólny stan tego ile tak naprawdę zjadamy dziennie kalorii.