Dlaczego wartość posiłku przekłada się na kalorie

Dlaczego wartość posiłku przekłada się na kalorie

Wielu ludzi tak naprawdę nie zna podstaw dobrej dietetyki przez co bardzo często się zdarza, że ich organizmy przede wszystkim nie są dożywione w odpowiedni sposób. Własnie dlatego ludzie chorują, czy też mają skurcze, czy inne powikłania. Zaczynając od podstaw kalorie to po prostu wartość energetyczna jaką dostaniemy z posiłku. Na kalorie składają się makroskładniki, które w przeliczeniu stanowią jakiś procent puli kalorycznej, naszego zapotrzebowania kalorycznego w dniu. Jeden gram białka to 2 kalorie, jeden gram węglowodanów to 4 kalorie a jeden gram tłuszczów to aż 9 kalorii. Odpowiednio zbilansowana dieta przede wszystkim sprawi, że żywiąc się właśnie tymi makroskładnikami zachowamy zdrowie na bardzo długi czas, a także nie będziemy mieli powikłań wszelkiego rodzaju, jakie pojawiają się podczas jedzenia niewłaściwych rzeczy. Chodzi tutaj przede wszystkim o powikłania takie jak zgaga, wrzody żołądkowe czy też nad kwasowość organizmu. Wartość posiłku przekłada się na kalorie po to, żeby mieć ogólny stan tego ile tak naprawdę zjadamy dziennie kalorii.