Wielu odchudzających się odpowie, że każda kaloria to samo zło. Nic bardziej mylnego. Kalorie są potrzebne, ponieważ utożsamiają energię, jaką wraz z pokarmem czy napojami dostarcza się do swojego organizmu. Bez niej nie mógłby on funkcjonować. To nie wina kalorii, że zamiast być postrzeganą jako źródło siły, często bywa widziana jako nośnik dodatkowych kilogramów. Zamiast przeklinać kalorie, lepiej skupić się na poszukiwaniu produktów pozbawionych pustych kalorii i będących źródłem zróżnicowanym pod względem wartości odżywczych. W skrócie można powiedzieć, że pojęciem kalorii określa się ilość energii, wytwarzanej w procesie trawienia. Warto zwracać uwagę na liczbę kalorii w poszczególnych potrawach czy pojedynczych składnikach. Jednak oprócz tego nie można zapominać o porównywaniu zawartości składników odżywczych w każdym z nich. Zdarzają się bowiem odpowiedniki produktów o mniejszej wartości kalorycznej. Niestety nie zawierają one w sobie także niemal żadnych substancji odżywczych.